Cine este „Asociatia Aberdeen Angus Romania”

  • prima asociație din țară acreditată pentru Controlul Oficial al Producției la taurinele specializate pentru producția de carne;
  • singura asociație din țară acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic la rasa Aberdeen Angus;
  • peste 1.200 de membri din toate regiunile țării, principalii crescători de taurine din rasa Aberdeen Angus;
  • peste 70.000 de taurine din rasa Aberdeen Angus
  • echipa tânără, formată din ingineri zootehniști pasionați, dedicați rasei Aberdeen Angus;
  • singura asociație din Europa de Est care a organizat o licitație oficială de taurine din rasa Aberdeen Angus, in cadrul Târgului Internaţional pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Zootehnie, AGRARIA, din judeţul Cluj, organizat de DLG Intermarketing;
  • a realizat programul informatic BIDAA – ”Baza in informatică de date Aberdeen Angus”, unde fermierii înscriși în Registrul Genealogic pot verifica în timp real detaliile despre exploatațiile proprii. Pe baza acesteia se pot calcula performanțele genetice pentru selecția celor mai performante taurine din țară, oferind astfel posibilitatea îmbunătățirii rezultatelor rasei.
  • Printre obiectivele asociaţiei: realizarea Controlului Oficial al Producției și conducerea Registrului Genealogic pentru rasa Aberdeen Angus în România, furnizarea de informații membrilor și asociațiilor partenere, privind buna creștere a rasei, elaborarea unui program de ameliorare pentru dezvoltarea rasei, conform cerințelor fermierilor, s.a.

De ce Rasa Aberdeen Angus

  • cea mai răspândită și apreciată rasă de carne din lume, caracterizată prin spor mediu zilnic ridicat, fătări ușoare, aplicarea sistemului de creștere extensiv și un randament mare la sacrificare;
  • rasă robustă, talie medie, varietate neagră sau roşie, rezistentă atât la factorii de mediu, cât și la boli, ușor de exploatat chiar și în condiții mai modeste de creștere;
  • se pretează foarte bine condițiilor pedoclimatice din România, cadrul natural, liber și semi-sălbatic de pășunat din aceste regiuni fiind mediul perfect pentru bunăstarea rasei (se aclimatizează la temperaturi de la -40 de grade C la +40 de grade C;
  • carne de calitatea superioară, marmorată și perselată, savoare şi frăgezime asigurată de grăsimea intra-musculară;
  • randamentul de abatorizare este de peste 60%, iar la tineretul foarte bine îngrăşat, între 67 – 72%, cu raportul de carne – oase mai mare de 5:1.